Володимир Хромченков

Житловий будинок, 1901 р.

(архіт.).

Вул. Тургенєвська, 19.

У ряді забудови, на червоній лінії вулиці. Споруджений у формах еклектизму.

Триповерховий, цегляний, пофарбований, з підвалом, у плані Т-подібний, з бічним проїздом на подвір’я. На кожному поверсі по дві квартири (тепер переплановані). Фасад з рисами ренесансу має симетричну композицію. Головну вісь акцентовано арковим вхідним порталом та непропорційно витягнутими спареними напівколонами корінфського ордера, що прикрашені перехватами, драпіруванням та картушами. Увінчує центральний ризаліт бароковий аттик з арковим прорізом горища. Бічні осі підкреслено аналогічно оформленими поодинокими пілястрами. Архітектурний декор фасадів доповнюється характерними для еклектизму гіпсовими деталями у вигляді маскаронів, картушів та рослинного орнаменту. Первісне фасади не були пофарбовані і на тлі жовтої київської цегли вирізнялися слабкотоновані ліпні деталі. Раніше над входом містився ажурний металевий піддашок на кронштейнах (утрачений).