Юрій Зінченко

Адміністративний корпус, в якому в 1943 р. містився командний пункт 167-ї Сумсько-Київської стрілецької дивізії

(іст.).

Вул. Індустріальна, 2.

На червоній лінії забудови вулиці. Двоповерховий, цегляний. 5 і 6 листопада 1943 р. тут дислокувався командний пункт 167-ї двічі Червоно-прапорної Сумської стрілецької дивізії (командир – генерал-майор І. Мельников), яка у взаємодії з іншими військовими частинами брала участь у боях за визволення Києва від німецько-фашистських окупантів. Напружені бої за столицю України розгорнулися в районі Святошина – на останньому рубежі оборони противника, її зламано в ніч з 5 на 6 листопада воїнами 38-ї армії, після чого гвардійці 5-го корпусу ввірвалися до міста. Командування 38-ї армії доповіло генералу М. Ватутіну про визволення Києва. На ознаменування перемоги в Київській битві 167-у Сумську стрілецьку дивізію найменовано ще й Київською.

В 1980 р. на фасаді будівлі встановлено чавунну меморіальну дошку.

Киевский Краснознаменный: краткий очерк истории Краснознаменного Киевского военного округа, 1919 – 1969. – К., 1969.