Людмила Рилкова

561.27. Житловий будинок, 1908 – 10 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 98. На розі з пров. Горького, на червоних лініях забудови.

Спорудження розпочато на замовлення купчихи 2-ї гільдії К. Тупициної. В квітні 1909, у зв’язку з поділом садиби, частина земельної ділянки з недобудованим будинком перейшла до М. Совенка-Сови, який завершив будівництво. На першому поверсі розміщувалися чотири магазини, в підвалі – фабрика ковбасних виробів. У ході експлуатації приміщення переплановано, закладено ряд вікон та наріжний вхід, розтесано кілька віконних прорізів першого поверху і влаштовано додаткові входи з вулиці та провулка, вхід у підвальне приміщення.

Триповерховий з підвалом, мурований, пофарбований, у плані Г-подібний. Дах двосхилий. Поповерхове планування коридорне з одно- та двобічним розташуванням приміщень. Перекриття пласкі. Оформлений у стилі модерн.

Композиція чолового фасаду вздовж вул. Червоноармійської центральноосьова, симетрична. Домінування вертикальних членувань обумовлено розкріповкою з високим, заввишки в два поверхи, віконним прорізом сходової клітки з півциркульною перемичкою та наріжним, у плані прямокутним еркером, які завершено аттиками складної форми. В оформленні фасаду використано традиційні для модерну засоби: лінійність декору, рельєфи зі стилізованим рослинним орнаментом. Фриз виділяється витонченістю рисунка, що складається з квітів на тонких гнучких стеблах. Прямокутні у плані балкони та дах огороджені оригінальними гратами. Вікна прямокутні. Півциркульний отвір головного входу на центральній осі фланковано пласкими лопатками, на які спирається контурний архівольт.

Споруда – добре збережений зразок архітектурного оформлення житлового будинку в стилі модерн.

Тепер на першому поверсі містяться магазини й установи.