Пам’ятний знак першій школі на Русі

Ніна Коваленко, Галина Скляренко

351. Пам’ятний знак першій школі на Русі, 1988 (мист.).

Вул. Володимирська, 2. На території Національного музею історії України.

Автори – ск. В. Шишов, арх. А. Милецький, консультант Г. Івакін. Вис. колони – 1,8 м.

Відкритий у вересні 1988 з нагоди 1000-річчя заснування першої школи на Русі.

Як свідчить «Повість временних літ», виникнення першої школи сягає 988 року і пов’язане з введенням християнства у Київській Русі. В школі, що діяла у приміщенні кафедрального собору – Десятинній церкві, навчалося бл. 300 учнів.

Зрізану зверху, майже циліндричну колону з червоного полірованого граніту з вертикальним рустом з одного боку встановлено на гранітному неполірованому постаменті, складеному з чотирьох квадратних у плані блоків. На поверхні колони вирізьблено рельєфні зображення: цитата з «Повісті временних літ» про заснування в Києві першої школи, сюжетні й геральдичні рисунки, стилізовані в дусі давньоруських книжкових мініатюр. У горішній частині – наскрізний проріз, подібний за формою до вікон давньоруських храмів. Разрахований на круговий та близькі точки огляду.

Метафоричність композиції та стилізовані на давньоруський взірець деталі органічно входять художнім елементом до комплексу пам’яток на Старокиївській горі.

Література:

ПСРЛ. – М., 1962. – Т. 1; Смолій В., Толочко О. «І стали грамоті учить» // Прапор комунізму. – 1988. – 10 лип.