2010 р. Архістратиг Михаїл повернувся, щоб виконати бажання українців

Богдана Костюк

Дата: 20.09.2010

У вересні 1930 року на очах тисяч киян скульптуру Архістратига Михаїла скинули з Південної вежі архітектурного ансамблю «Свята Софія», а за кілька днів розтрощили. Київ залишився без свого святого покровителя, який ніс важку місію охорони Києва від часів хрещення Русі. Але нині історичну справедливість відновили: через вісім десятиріч Архістратиг повернувся на своє місце!

Я беру в руки маленьке паперове крильце Святого Михаїла, пишу на ньому бажання і кидаю у спеціальну скриньку, що стоїть поруч із скульптурою Архістратига.

Святий оборонець Києва повертається на своє місце – на Південну вежу комплексу «Свята Софія». І городяни та гості столиці України зможуть, стоячи під вежею, просити Архістратига здійснити мрії та бажання. Щоправда, за словами директорки Національного Свято-Софіївського заповідника Нелі Куковальської, Михаїл здійснює лише ті побажання, які спрямовані на захист Добра. Адже, за легендами постать Архангела Михаїла обороняє добро, утримує небеса і благодать над Києвом.

«Проект ішов три роки. Багато запитують, чи це скульптура відреставрована, чи ні? Ні – це нова фігура! Тому що не збереглася фігура Архістратига Михаїла, яка покинула своє місце у 1930-х роках. І це було дуже болісно, тому музейники ніколи не залишали думки відтворити, поставити на своє місце охоронця нашого міста Києва, охоронця й покровителя Святої Софії», – розповідає Куковальська.

Архістратиг Михаїл повернувся до Святої Софії завдяки зусиллям українських науковців та меценатів. Голова ради Міжнародного благодійного фонду «Українська родина» Олександр Глусь вважає повернення Архістратига «відновленням історичної справедливості».

«Ще у час, коли князь Володимир у 1011 році заклав Святу Софію у Києві, він дав оберіг для киян і для міста. І взагалі, Архангел Михаїл – це страж нашої системи цінностей: людяності, моралі. Це те, що повинно передаватись із покоління у покоління. Розумієте, для мене особисто повернути для Софії Київської цю постать (фігуру) – це повернути усьому Києву силу захисту!» – зазначає Олександр Глусь.

Над створенням копії фігури Архангела, виконаної у стилі українського бароко, працював київський митець Микола Білик. За його словами, копію зроблено за архівними кресленнями і фотографіями. Наступного тижня фахівці повернуть Святого Михаїла на його місце – на верхівку Південної вежі, звідки він боронитиме Київ і допомагатиме здійснювати світлі мрії городян.