Примітки

1. Нікітєнко Н. Свята Софія Київська: історія в мистецтві. – К., 2003. – С 255-284.

2. Там само. – С 262.

3. Там само.

4. Оглоблип О. Гетьман Іван Мазепа та його доба. – Нью-Йорк; Париж; Торонто, 1960. – С. 131.

5. Цит. за вид.: Кресальний М.Й. Софійський заповідник у Києві: Архітектурно-історичний нарис. – К., 1960. – С 33, 34.

6. Сборник материалов для исторической топографии Киева и его окрестностей. – К., 1874. – С. 120.

7. Каргер М.К. Древний Киев. – Москва; Ленинград. – 1961. – Т. 2. – С. 116, 117.

8. Кресальний М.Й. Зазнач. праця – С. 148-150.

9. Див.: Линчевский А. Св. София Киевская (XI – XX вв.): Историко-археологическое исследование. – К., 1914. – Додаток. – Рис. 25, 26. Рукопис зберігається в Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці ім. В.Г. Заболотного.

10. Лебединцев П. Возобновление Киево-Софий-ского собора в 1843 – 1853 г. – К, 1879. – С. 8, 9. Те, що ці двері були там задовго до тодішньої реставрації надійно засвідчено у виданні першої чверті XIX століття: „Но входные западные в собор двери медные, чеканной или обронной работы с изображениями, приметно древней (курсив наш – Н.Н.) работы” (Краткое описание Киево-Софийского собора и монастыря. – К., 1825. – С. 61).

11. Кузьмин Е. От XVII к XVIII веку: О некоторых памятниках южнорусского прикладного искусства // Старые годы. – 1909. – Июнь-сент. – С. 459, 460.

12. Щероцкий К.В. Киев: Путеводитель. – К., 1917.-С. 44.

13. Логвин Г.Н. Собор Святої Софії в Києві. – К., 2001. – С. 165.