Паспортна інформація

Будинок, в якому жив Т.Г. Шевченко

Пам’ятка історії

м. Київ, Подільський район, вул. Вишгородська, 5.

Загальний опис:

Будинок житловий, одноповерховий, дерев’яний, оштукатурений стоїть на цегляному підмурку. Споруджений на високому земляному скосі на розі 2-х вулиць, поряд із залізничним шляхопроводом. Типова споруда середини XIX ст., що має дерев’яний ганок та 4-х схилу металеву покрівлю. В плані чотирикутна хата на дві половини.

За постановою Київського міськвиконкому № 588 від 12 вересня 1960 р. на куту північного фасаду будинку встановлено меморіальну дошку-стелу з коричневого граніту. У верхній частині вона прямокутна з контррельєфним портретом. Внизу у вигляді необробленої кам’яної брили. В середній частині стели напис:

“У цьому будинку в серпні 1859 року жив великий син українського народу, поет, художник, революційний демократ Тарас Григорович Шевченко”.

Граніт. Автори дошки – скульптори Воронський М.К., Олійник О.П., архітектор Годованюк О.М. Установлена в 1964 р. Розміри: 140×0,80 м.

Будинок – Київські міжобласні науково-реставраційні майстерні Держбуду УРСР.

Замовник – Київський міськвиконком.

Історична довідка:

Шевченко Тарас Григорович (9.03.1814-10.03.1861 р.) – народився в с. Моринцях Черкаської обл. Бував у Києві у 1829, 1843, 1847, 1859 роках.

У 1859 р. після повернення із заслання деякий час жив на околиці міста – на Пріорці – в будинку урядника.

Взято під охорону згідно рішення міськвиконкому Києва № 159 від 27 січня 1970 р.

Білецький П.О. Шевченко в Києві.- К., 1962.- С. 58, 59.

Галайчук. Розповідають художньо-меморіальні дошки Києва.- К., 1956.- С. 94.

Історія Києва.- Т. І.- К., 1969.

Літературно-художній альманах.- К., 1957.- С. 317.

Топографічний реєстр та картотека візуального обстеження пам’ятників Києва.- 1974 / Архів Київської міської організації Українського товариства охорони пам’яток.

Ілюстративні матеріали:

Схематичний план розташування будинку.