Лариса Толочко

542.3. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Хорива, 11-а. На розі з вул. Притисько-Микільською.

У серед. 19 ст. садиба була забудована двома двоповерховими будівлями на червоній лінії вул. Хорива. У кін. 19 ст. її власником став А.-Й. Покрас, коштом якого за проектом арх. А.-Ф. Краусса був споруджений цей прибутковий будинок.

Триповерховий з сучасною мансардою, цегляний, у плані Г-подібний. Кожне крило під двосхилим дахом з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі, первісно дерев’яні. Складається з двох житлових секцій. Оформлений у стилі неоренесанс.

Чоловий фасад по вул. Хорива асиметричний відносно осі зміщеного праворуч входу. Композиція фасаду по вул. Притисько-Микільській – центрально-осьова. Осі входів підкреслено розкріповками, оформленими пілястрами (другий – третій поверхи) та півколонами (четвертий поверх) коринфського ордера, а також вінцевими аттиками.

Перший поверх – ритмічний ряд великих вітрин з дверними отворами, відокремлений від другого міжповерховим гуртом. Прорізи верхніх поверхів прямокутні та з арковими перемичками (третій поверх та над входами), між якими вміщено декоративні вставки ліпленого рослинного орнаменту.

Віконні прорізи четвертого поверху декоровано масивними замковими каменями. Фасади завершує високий орнаментований фриз та карниз спрощеного профілю. Площину зрізаного наріжжя на одну віконну вісь виділено пілястрами, балконами, акцентовано вінцевим аттиком. Будівля відіграє значну роль у забудові вулиці.

Тепер тут міститься Акціонерний банк.

Література:

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. Покрасс; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1899 год. – К., 1899; –… на 1914 год. – К., 1914; Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1916 год. – К., 1916.