Віталій Отченашко

542.4. Житловий будинок, поч. 19 ст. (архіт.).

Вул. Хорива, 16/7. На розі з вул. Межигірською.

Споруджений невдовзі після пожежі на Подолі 1811 за зразковим проектом 1809 – 12. Первісний вхід у будинок і на другий поверх розміщувався на південному фасаді. Незначно перебудований (2-а пол. 19 ст.), перепланований у зв’язку з пристосуванням до нових потреб (2-а пол. 20 ст.).

Двоповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані квадратний з прямокутною прибудовою на бічному фасаді, завершений вальмовим дахом по дерев’яних кроквах з бляшаною покрівлею. Перекриття другого поверху пласкі, дерев’яні, підвалу та першого поверху – склепінчасті, цегляні. Планування анфіладне. Парадна група приміщень другого поверху обернена до вул. Хорива, центральна зала виділена по осі фасаду балконом і трьома зближеними вікнами під трикутним фронтоном. Вхід з вул. Межигірської влаштовано у прибудові.

Добре зберіг характерне для стилю класицизм рішення фасадів: рустований нижній ярус; гладенький другий поверх з прямокутними прорізами, оформленими почергово трикутними і горизонтальними сандриками, що спираються на модульйони; значного виносу карниз із імітацією мутулів.

Споруда – рідкісний зразок житлового будинку Подолу поч. 19 ст.

Тепер будинок займає «Місто-Банк».