Олена Мокроусова

542.10. Житловий будинок з крамницею, 1863, 2001 (архіт.).

Вул. Хорива, 27. На червоній лінії забудови вулиці, окремо від сусідніх споруд.

Історія садиби відома з 1830-х рр., коли вона належала купцю Г. Диннику. На межі ділянки з вулицею забудова тоді була відсутня, хоча за планом 1812 тут мав стояти будинок. 1848 садибу придбав Д. Савицький, в якого 1861 майно купила родина Френкелів і володіла ділянкою бл. 50 років. На замовлення О. Френкель 1863 зведено цегляний фасадний одноповерховий будинок із мезоніном (з тилу) і поряд крамниці за проектом арх. Ф. Голованова. Для будівництва було складено два проекти, другий дещо спрощений, зокрема у ньому великі півциркульні віконні прорізи замінено на прямокутні, стриманішим стало декоративне оздоблення. Півциркульні вікна виконано в мезоніні. Між будинком і крамницею влаштовано проїзд на подвір’я з металевими воротами. До 1884 на ділянці споруджено також цегляний двоповерховий флігель (не зберігся). В 1910-х рр. садиба перейшла у власність М. Піщанської, останнім власником став Г. Гольдбарг. У 1920-х рр. споруди було націоналізовано.

Станом на кін. 1995 в садибі залишалися тільки цегляні стіни двох фасадних споруд, побудовані 1863. У 2001 закінчено реконструкцію забудови, внаслідок якої зведено двоповерховий цегляний об’єм, що має окремі риси первісних класицистичних будівель.

Двоповерховий, цегляний, тинькований, пофарбований, в плані П-подібний, з двома дворовими крилами. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі. Складається з двох об’ємів, що первісно стояли окремо, тепер об’єднані вставкою з проїздом.

Композиція чолового фасаду асиметрична. Частина, розташована праворуч від проїзду симетрична, вісь симетрії підкреслено ризалітом, завершеним трикутним фронтоном і прямокутним аттиком. Віконні прорізи прямокутні, звужених пропорцій, вікно ризаліту – широке тридільне. Прорізи на другому поверсі увінчано горизонтальними сандриками. Над першим поверхом проходить широка смуга міжповерхового фриза з аркатурою та профільований карниз. Вставку на два вікна з проїздом у двір завершує аттик складних абрисів.

Будинок – зразок споруди, яка внаслідок реконструкцій не втратила високих архітектурних якостей.

Тепер тут міститься ощадна каса.