Наталія Стависька

Житловий будинок, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Жилянська, 108.

На червоній лінії забудови вулиці, у ряді різноповерхової забудови. Оформлений у стилі неокласицизм.

Чотириповерховий, цегляний з підвалом, у плані Г-подібний. Секція складається з двох квартир на кожному поверсі будинку. З боку подвір’я – пізніша одноповерхова прибудова. З правого боку фасаду – проїзд на подвір’я. Симетричну композицію головного тинькованого фасаду підкреслено ризалітом сходової клітки невеликого виносу. Верхні поверхи об’єднано плоскими лопатками. Дверний отвір, що має напівциркульну перемичку, фланковано пілястрами іонічного ордера та увінчано трикутним фронтоном з невеликими вежками, які спираються на пілястри. Всі віконні прорізи прямокутні (за винятком двох аркових на рівні четвертого поверху). Центральне і два бічних вікна другого поверху завершуються трикутними сандриками. Основну увагу приділено декору верхньої частини фасаду. У підвіконних нішах четвертого поверху вміщено ліпні гірлянди, у верхній частині лопаток – зображення античних ваз, поміж них – вставки з меандровим орнаментом. Вертикальний об’єм сходової клітки завершено аттиковою стіною з розкршованим фронтоном та напівциркульним тридільним вікном горища, в яке вписано кругле декоративне віконце. Вільну площину стіни між вікном горища та фронтоном декоровано гірляндою. По обидва боки вікна містяться барельєфні профільні зображення юнаків у хітонах, що грають на ріжках. Мотив античних гірлянд повторено у рисунку балконних ґрат головного та дворового фасадів, а також в огорожі сходів.

Є характерним прикладом прибуткового житлового будинку, в архітектурі якого використано скульптурний декор.