Михайло Кальницький

492. Синагога Галицького єврейського товариства, 1909 – 10 (архіт.).

Вул. Жилянська, 97. У глибині території ВАТ Київський електротехнічний завод «Транссигнал». Синагога під назвою «Галицький єврейський молитовний дім» збудована на ділянці землі, орендованій у міста поблизу пл. Галицької (сучасна пл. Перемоги).

Виходила чоловим фасадом на пров. Дяківський (з 1920-х рр. Скомороський; у 1970-х рр. під час реконструкції вул. Жилянської ліквідований).

Споруджена архітектором Київського навчального округу, цивільним інж. Ф. Олтаржевським. Будівельні роботи здійснило господарське правління молитовного дому, головою якого був відомий київський підрядчик Я. Файбишенко. У 1920-х рр. синагога діяла під назвою «Бейт-Яаков». Релігійна громада налічувала бл. 750 членів. У вересні 1930 ВУЦВК ухвалив закрити синагогу. Будинок передали ремонтному електромеханічному заводу (з 1931 – завод «Транссигнал») для розширення виробничих площ. Підприємство влаштувало у приміщенні їдальню. До фасаду було прибудовано одноповерховий вестибюль. 2001 в приміщенні синагоги відновилися іудейські богослужіння.

Впродовж 2002 – 04 проведено ремонтно-реставраційні роботи. (арх. В. Бозов).

Двоповерхова, цегляна, тинькована, у плані прямокутна. Головне приміщення синагоги – двосвітна молитовна зала, у західній частині якої розташовано хори. Зі східного боку – невелика апсида, де було встановлено ритуальну шафу Арон-Кодеш – місце зберігання сувоїв Тори. Ліворуч і праворуч від головного фасаду розміщено об’єми для сходів. Зведена у рисах романської архітектури. Акцентом первісної композиції чолового фасаду був вхідний портал, який слугував основою для балкона, та два симетричні ризаліти, що своїм оздобленням нагадують центральний ризаліт хоральної синагоги на вул. Ш. Руставелі, 13. У верхній частині фасаду – мотив аркади, що повторюється. Декор використано досить лаконічно. У ризалітах – здвоєні напівциркульні вікна.

Будівля – цікава пам’ятка сакральної архітектури поч. 20 ст.

При синагозі діє заснований 2002 Вищий релігійно-освітній інститут «Мідраша Ціоніт» при об’єднанні іудейських релігійних організацій України.

Література:

ДАКО, ф. 1, оп. 245, спр. 225; Кальницкий М. Синагоги Киева // Возрождение. – 1990. – Ноябрь. – № 9; Кальницький М., Лєсовой Е. Галицька синагога «Бейт – Яаков». – К., 2004; Синагога: История, назначение, устройство // Возрождение. – 1990. – Июнь – июль.