Сергій Білокінь

Житловий будинок 2-ї пол. 19 ст., в якому проживав Різниченко В. Ф.

(іст.).

Вул. Золотоворітська, 4.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний, Г-подібний у плані. Первісно двоповерховий. Третій-четвертий поверхи надбудовано пізніше.

У 1930-х pp. у квартирі № 1 проживав Різниченко Василь Федорович (Різников, 1892 – 1938) – краєзнавець, бібліограф, демограф, видавець, громадський діяч. У дорадянський час – відомий діяч «Просвіти», співробітник статистичного відділу Київської губернської земської управи. Заснував у Києві власне видавництво, у роки визвольних змагань видавав великими тиражами брошури про гетьманів Д. Апостола, І. Мазепу, П. Орлика, національну символіку України. Одночасно широко друкувався в київській чернігівській та західноукраїнській періодиці (бл. 38 назв видань). Опублікував низку праць з краєзнавства, історії козацької державності 17 – 18 ст. У 1920-х – 30-х рр. – старший науковий співробітник Інституту демографії ВУАН. За редакцією акад. М. Птухи вийшли покажчики В. Різниченка «Демографія України за 1914 – 1928 рр.» (1931, 1276 записів) та «Демографічні переписи. Теорія, методологія, організація» (1936, 727 записів). 10 лютого 1938 р. незаконно заарештований. Проходив по одній справі з антропологом М. Ткачем, істориком та мистецтвознавцем М. Тарасенком та ін. Розстріляний.

ЦДАГОУ, ф. 263, оп. 1, № 49866 ФП / кор. 972;

Білокінь С. Краєзнавча діяльність Василя Різниченка // Друга Чернігівська обласна наукова конференція з історичного краєзнавства (грудень 1988 р.); Тези доповідей. – Чернігів; Ніжин, 1988. – Вип. II.