Раїса Свирида

297.3.2.5. Садиба – Правобережна Черкащина, поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, клуні, хлівів з повітками, воловні, погреба, садка, города. Хата з подвір’ям розміщена неподалік від вулиці, господарські будівлі стоять в глибині садиби, відмежовані огорожами, клуня традиційно міститься у городі. Господарські будівлі реконструйовано за матеріалами досліджень арх. В. Романова: воловня – тристінна повітка, плетена з лози, дах на сохах з солом’яною покрівлею; клуня – стіни з різаних дощок у закидку по стовпах, з двома ворітьми для в’їзду і виїзду воза, дах на двох сохах з солом’яною покрівлею; криниця – рублена з дубових брусів; хліви з тристінними повітками – сошні, стіни з різаних дощок,закиданих у стовпи. Дах чотирисхилий, на кроквах із солом’яною покрівлею. У повітках експонується сільськогосподарський реманент: плуги, борони, ярма, віялка, січкарня тощо.