Раїса Свирида

297.3.2.4. Садиба – Правобережна Черкащина, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, сажа, повітки, хліва-свининця, омшаника, саду, пасіки, квітника. Огороджена лісяним тином з широкими дощаними ворітьми й перелазом до вулиці. Господарські будівлі розміщені вздовж вулиці, в глибині відділено загородою із жердок подвір’я з хатою, квітником, садком, пасікою та омшаником.

Повітка, хлів-свининець і омшаник реконструйовані за проектом арх. В. Романова.

297.3.2.4.1. Хата – с. Яснозір’я, Черкаський р-н, Черкаська обл., кін. 19 ст. (архіт.).

Тридільна (хата+сіни+хата), ліва частина переділена на хатину і комірчину. Стіни на дубових підвалинах, рублені з різаних соснових брусів, в’язаних у замки з коротко відрізаними випусками. Стіни хати (крім комірчини) мащені й білені зовні та всередині.

Стелі дощані в усіх приміщеннях, покладені на зруб і сволоки, зверху вальковані, знизу шпаровані й білені глиною. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий по латах солом’яними парками з накладним гребенем («дідухом») із кізлинами. Хата освітлюється трьома вікнами на чотири шибки з віконницями. Ліворуч у кутку стоїть піч з плетеним комином з червоними підводками.

Середину хати і місце для стола займає ткацький верстат, на якому ткали з конопляного та льняного прядива полотно, рядна, скатерки, рушники з традиційними перебірними орнаментами «в кружок», «гречку», «риб’ячу луску», «сосонку». Для посуду обладнано мисник і полицю з коником. Біля лави й мисника стоїть маленький обідній столик з ослінчиками.

Ліва хатина холодна, освітлюється двома спареними вікнами з віконницями.

Обладнана під майстерню, в якій зібрані деревообробні інструменти – ослін-стелюга, тесла, різці, струг, пила, свердла та заготовки й вироби з дерева – коряки, ночівки, ковші, мірки, ложки тощо.

У сінях експонується ножна ступа (товкти просо, ячмінь, пшеницю). На стіні висить різьблене ярмо.

Будівля – типове житло кін. 19 ст. в південно-східній Черкащині.