2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1936 р. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 42.

Ластівка (Ластівки). Церква Покрови пр. богородиці

Дерев’яна церква, споруджена в 1860 році за планом, виготовленим у Самборі. Будівництво велося стараннями о. Григорія Живчина. Храм освячений 4 жовтня 1864 року. За два роки в Золочівському василіянському монастирі для нього купили іконостас, що його виконав золочівський маляр Теодор у 1729 році. Це була будівля латинізованого типу, яка складалася з рівношироких прямокутних зрубів нави й бабинця і вужчого прямокутного вівтаря з невеликою ризницею при південній стіні. На гребені спільного двосхилого причілкового даху нави й бабинця здіймалася невисока сигнатурка, завершена маківкою. Вівтар покривав окремий двосхилий причілковий дах. Церкву оперізувало піддашшя, сперте на випусти вінців зрубів, на західному фасаді воно переходило в опасання на чотирьох різьблених колонах. У 1912 році церкву поновлено. Згоріла 2 листопада 1967 року.

Слободян В. Церкви Турківського району. – С. 92, 93.