Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Лавки. Церква св. Миколи Чудотворця, 1891 (?) р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 186.

Лавки. Мукачівський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1891 (?). (УПЦ)

Церкву згадують у 1692 р. як філію Лохова. В 1733 р. в селі стояла дерев’яна церква св. Миколи з одним дзвоном. Філія в Клячанові також мала дерев’яну церкву. Востаннє дерев’яну церкву згадано в шематизмі 1883 р.

Теперішня церква – типова мурована споруда, збудована стараннями пароха Юлія Чучки. Розповідають, що великою була і заслуга місцевого жителя на прізвисько Старий Бірув, який, можливо, справді був старостою села. Церкву не могли закінчити, і тоді жінка із Старого Давидкова допомогла грошима, продавши свою землю. За переказом, та жінка на власних коровах привезла матеріал на церкву.

На головному фасаді зазначені дві дати: 1862 – рік спорудження (можливо, початку спорудження) і 1982 – рік зовнішнього ремонту. Спочатку церква була вкрита шинґлами, а потім бляхою, яку змінили 1996 р.

Гарним є бароковий іконостас з іконами доброго малювання, своєрідно розмальовано стіни і стелю. Стінопис перемалювали в 1969 р. свалявцями Ю. Чубірком, П. Звіздарем, М. Циганином за священика А. Штеця. Дерев’яну каркасну одноярусну дзвіницю на бетонному фундаменті, увінчану ліхтарем з главкою та хрестом, збудували в середині 1930-х років.