Лемборк

Лемборк (Лємборк, пол. Lębork, каш. Lãbòrg, нім. Lauenburg in Pommern — не плутати з німецьким Лауенбургом) — місто в північній Польщі, на річці Леба. Адміністративний центр Лемборського повіту Поморського воєводства.

В околиці Лемборка було переселено українців в ході акції "Вісла". В місті діяв відділ Українського суспільно-культурного товариства. Наразі в місті наявна досить численна українська громада (Об'єднання українців в Польщі, відділ в Лемборку по та греко-католицька парафія св. Димитрія (використовує костел св. Максиміліяна Колбе), яка будує власну церкву.

У місті при початковій школі номер 8 діє міжшкільний пункт навчання української мови та релігії, а також пункт навчання польської мови для українських біженців. Тут також наявна українська світлиця.

24.02.2023 р. в ораторіумі св.Якова (ul.Basztowa, 8) пройшла Божественна Літургія за Перемогу і мир в Україні та полеглих а на Plac Pokoju мітинг солдіарності з Україною.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».