Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Варшава м

Варшава – місто надзвичайно богате на українські культурні та історичні сліди з часів того як воно стало столицею Польщі і до наших днів.

У Варшаві у консульстві УНР за (Гальчевським, 2018) на в 1922 р. Головний Отаман Симон Петлюра зустрічався з українським повстанчим отаманом Хмарою (Харченком Семеном Васильовичем). У Варшаві по вул. Алеї Єрусалимські, 17 мешкав наймолодший брат Антона Ферефецького – зведеного брата Якова Гальчевського – отамана «Орла». Сам Яків Гальчевський проживав у Варшаві за адресою вул. Алеї Єрусалимські, 7, або у готелі по вул. Хмельній.

Микола Чеботарів – був кілька років ув’язнений поляками у в’язниці на Мокотові. Під час його транспортування до Берестя Чоботарів був звільнений німцями і перебував у Кенгісберзі. Під час окупації жив на вул. Алеї Єрусалімські.

Деякі українські адреси Варшави часів німецької окупації за (Серединський, 2020):

у Варшаві – помешкання Євгена Маланюка.

Український допомоговий комітет у Варшаві – . Голова УДК – підполковник УНР Михайло Поготовко.

– український клуб у Варшаві, що діяв з 1924 р.

Деякі сучасні українські місця Варшави:

Ukraińska Sobotnia Szkoła w Warszawie, Zespoł Szkół Stenotypii i Języków Obcych w Warszawie, Ogrodowa 16, tel. +48 576 677 498, e-mail: , Facebook: @ua.szkola.waw

Szkoła „Materynka” im. D. Pawłyczka, ul. Raszyńska 22, Gimnazjum 20, parter, sale 26,27,28, tel. 729 467 399, Facebook: @szkola.ua.Materynka

Джерела:

Корисна колекція планів міста:

Гальчевський Яків Проти червоних окупантів. З воєнного нотатника. Я. Гальчевський. – Київ: ФОП Стебляк, 2018 р.-560 с.

Середницький Ярослав Формування польського збройного підпілля в час українського національного відродження. 1939-42 роки. Тернопіль: Мандрівець, 2020 – 232 с.

Kolańczuk Aleksander Generalowie ukraińscy w Polsce. Emigranci polityczni w latach 1920–1939. Słownik biograficzny. Przemyśl: 2009. ISBN 978-83-60374-11-5.