Національний музей

Національний музей у Варшаві (пол. Muzeum Narodowe w Warszawie) — один з найбільших музеїв Польщі. Зареєстрований в Державному реєстрі музеїв.

Заснований 1862 року як «Музей витончених мистецтв» (Muzeum Sztuk Pięknych) після прийняття Ухвали про публічне виховання в Польському королівстві. До 1916 року музей розділяв будівлю зі Школою витончених мистецтв. Початкову колекцію музею складали картини і гравюри школи мистецтв та урядової бібліотеки, пізніше музей розширювався завдяки приватним пожертвуванням громадян і колекціям.

В 1916 музей був взятий на баланс містом і отримав назву національного (narodowy) і включив до себе колекції ряду інших музеїв і організацій, поступово охопивши твори різних видів і жанрів мистецтва. В 1926 було розпочато будівництво нової будівлі для музею, яка відкрилася 1938 року.

В роки німецької окупації музей був перейменований на «Музей міста Варшава» (Museum der Stadt Warschau), значна кількість експонатів була знищена або вивезена до Німеччини, хоча значну частину робітникам музею вдалося врятувати. У повоєнні роки зусиллями керівника музею — проф. Лоренца, колекції музею були повернені з Німеччини і примножені новими надбаннями.

На початок XXI століття Національний музей має до 780 000 експонатів у постійних галереях, зокрема це колекції стародавнього і середньовічного мистецтва, картини польських та іноземних художників, колекції ювелірних виробів, східних мистецтв, сучасного польського мистецтва, польського та європейського декоративного мистецтва, а також багато тимчасових виставок.

У музеї збергіаються численні предмети українського мистецтва та матеріальної культури.