Храм християнський

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Храм християнський з купіллю на північно-східному схилі гори Шан-Кая, біля джерела Ай-Лія, пізнє середньовіччя.

Храм розташований у 2,7 км до північного заходу від сел. Лєсной, на південно-східному схилі г. Демерджі, на природній площинці над правим береговим урвищем струмка (одне з джерел р. Ксир-Пата (Ксєро-Потам, Куру619 Узень)), біля джерела Ай-Лія, на висоті близько 480 м над рівнем моря, приблизно в 5,8 км від берега моря.

Об’єкт виявлений та оглянутий співробітниками Алуштинського загону (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ у 2003 р. [Тесленко, Лисенко, 2004, c. 304-305]. Розкопки не здійснювалися.

Храм однонефний, із прямокутним планом. Орієнтований за лінією півн. зах. – півд. сх. Загальні розміри руїн – 7,2х7,8 м. Цілість мурування – до 1,0 м. Внутрішні розміри будівлі – 2,7х5,0 м. Апсида напівкругла. Видні залишки вівтарної перешкоди, в якій влаштовано прохід із порогом з пісковикової плити. Вхід, імовірно, знаходився в торцевій стіні. Храм складний з каменю (піщаник, конгломерат, верхньоюрський вапняк) із використанням архітектурних деталей з вапняного туфу на глині та тиньку (застосовувався, видимо, лише для розшивання і тинькування стін).

Руїни купелі зафіксовані в 20 м до північного заходу від церкви, вище схилом, у замитому руслі струмка, що брав початок від джерела Ай-Лія.

Споруда округлої в плані форми (діаметр – близько 6,3 м) із прорізом (ширина – 0,93 м) у південній частині. Ширина мурування – до 1,2 м, висота, що збереглася, з внутрішнього боку – до 1,3 м, зовні – до 0,6-0,7 м. Стіни складено з каменю на грязі з ухилом назовні вгору.

Пам’ятник пошкоджений грабіжниками. Підйомний матеріал на ньому не знайдено. Датувати його складно (попередньо, за морфологічними особливостями – XIV-XV – XVIII ст.). Виходячи з назви джерела, можна припускати, що храм був освячений в ім’я свт. Іллі.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на Южном берегу Крыма в 2003 г. // Археологічні відкриття в Україні 2002–2003 рр. – К.: Шлях, 2004. – С. 303–305.