[1990 р.] Паспортна інформація

Лівадійський палацовий комплекс, де відбулася Кримська (Ялтинська) конференція

Пам’ятка історії

ХІХ-поч. ХХ ст., 4-11 лютого 1945 р.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, Ялтинська міськрада, Лівадійська поселкова рада, смт Лівадія, вул. Батурина, 34.

Загальний опис:

Лівадійський палац являє собою триповерховий корпус, стиль архітектури якого еклектичний. За основу взяті форми раннього італійського Відродження: візантійська дзвіниця, флорентійський дворик, мавританські фонтани та мавританський дворик, римські мармурові садові лави, готична химера.

В палаці 100 кімнат. Площа будівлі – 1 690,7 м2, кубатура основної частини будівлі – 20 442 м3. Площа залу засідань конференції – 311,3 м2, висота залу – 7,4 м, кубатура – 2 304 м3.

Стіни побудовані з білого інкерманського каменю; деталі виконані з італійського мармуру, бронзи, чавунного лиття; фундамент – з бутового каменю; підлоги паркетні; дах багатоскатний, з оцинкованого заліза.

На фасаді біля головного входу – меморіальна дошка з білого мармуру з висіченим текстом: “В этом здании с 4 по 12 февраля 1945 года проходила Крымская конференция руководителей трех союзных держав – Председателя Совета Народных комиссаров СССР И.В. Сталина, Президента США Франклина Д. Рузвельта и Премьер-министра Великобритании Уинстона Черчилля”.

Розмір дошки – 0,6×0,8 м. Встановлена в 1960 р.

Лівадійський палац побудований у 1910-1911 р. за замовленням царя Миколи ІІ як літня царська резиденція. Архітектор Н.П. Краснов. Після Великої Жовтневої соціалістичної революції, у 1919 році, – госпіталь для політкаторжан та політв’язнів. З 1925 р. – перший селянський санаторій у світі, перетворений у 1931 р. у кліматичний лікувальний комбінат.

У будинку Лівадійського палацу з 4 по 11 лютого 1945 р. проходила Кримська (Ялтинська) конференція керівників трьох союзних держав – Голови Ради Народних Комісарів СРСР Й.В. Сталіна, Президента США Франкліна Д. Рузвельта та прем’єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчілля. На Кримській конференції були визначені й погоджені військові плани трьох союзних держав з метою остаточного розгрому фашистської Німеччини і намічені основні принципи загальної політики у відношенні післявоєнної організації миру.

У післявоєнний час, з 1945 по 1953 р., Лівадійський палац – державна дача, з 1953 по 1956 р. – санаторій бальнеологічного профілю, з 1956 по 1974 р.- санаторій кардіологічного профілю. В 1974 р. у Лівадійському палаці відкритий виставочний зал, присвячений Кримській конференції 1945 року.

Реставраційні роботи:

У 1974 р. ремонт і реставрація палацу проводилися ялтинськими будівельними організаціями.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 622.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Ялтинської міської Ради депутатів трудящих № 354 від 11 липня 1974 р. внесено пропозицію визначити охоронну зону в межах площі будівлі.

Большая советская энциклопедия.- 3-е изд.- Т.13.- С.514.

Дворцы здоровья – трудящимся.- Симферополь: Крым, 1970.