2011 р. У Криму відремонтують Лівадійський палац

Дата: 05.04.2011

До 100-ліття Лівадійського палацу, яке відзначатиметься 21 вересня цього року, заплановані ремонтно-реставраційні роботи, загальна вартість яких складе 36 709 тис гривень. Про це, передає кореспондент УНН, під час робочої наради із підготовки до ювілею палацу повідомив голова Республіканського комітету із охорони культурної спадщини АРК Сергій Тур.

За його словами, кошторис витрат разом з планом реставраційних робіт вже затверджений урядом Криму. Для виконання першочергових робіт, в перелік яких входять ремонт східних фасадів палацу, Білого залу, парадного входу і італійського подвір’я, необхідно 20 млн гривень.

У Рескомі із охорони культурної спадщини АРК вважають, що Лівадійський палац, як «об’єкт, знаковий для України», в якому відбуваються саміти і конференції, має право на підтримку з боку Кабінету міністрів України. З цією метою, повідомив Сергій Тур, уряд Криму звернувся до Міністерства культури України і зі свого боку вирішує, в якій пропорції, наряду з державним бюджетом, зможе брати участь в реставраційних роботах Лівадійського палацу.

За інформацією УНН, Лівадійський палац побудований за проектом архітектора Миколи Краснова в 1911 році, є пам’яткою архітектури та історії. У лютому 1945 року у ньому проходила Кримська (Ялтинська) конференція глав держав СРСР, США і Великобританії.

Джерело: “Українські національні новини”