Костел св.Станіслава

Lubaczów – par. Św. Stanisława Biskupa

Proboszcz: ks. Andrzej Sopyra (1967 – 1991 – 2007)

Wikariusze:Grzegorz Piotrowski (1979-2004-2004)

ks. Krystian Bordzań (- 2007)

Rezydent: ks. Józef Klim (1954-1980-1999)

Do parafii należą miejscowości: a) ulice: Asnyka, Baczyńskiego, Boczna Mazury, Broniewskiego, Cicha, Dąbrowskiej, Dolna, Grunwaldzka, Handlowa, Jana Sobieskiego, Jasna, Kard. Wyszyńskiego, Kochanowskiego, Konery, Kopernika, Kościuszki, Krasickiego, Krasińskiego, Kraszewskiego, Krótka, Kurierów AK, Legionów, Lipowa, 3 Maja, Majora Sucharskiego, Mały Łążek, Matejki, Mazury, Mickiewicza /nr. 1-45 i 2-54/, Monte Cassino, Myśliwska, Nałkowskiej, Niemirowska, Norwida, Orzeszkowej, Osiedle Jagiellonów, /nr 5, 5 A i 9/, Parkowa, Partyzantów, Piłsudskiego, Podzamcze, Polna, Prusa, Tetmajera, Płk. Dąbka, Rejtana, Rynek, Rzeczna, Sienkiewicza, Słoneczna, Słowackiego, Sportowa, Staffa, Starzyny, Techniczna, Unii Lubelskiej do ul. Konopnickiej, Wyspiańskiego, Żelichówka, Żeromskiego.

b) miejscowości: Dąbków, Dąbrowa, Hurcze, Opaka, Żuki

Kościoły filialne: Dąbków, Dąbrowa

Kaplice: Szpital Rejonowy, Dom Pomocy Społecznej – SS. Albertynki

Odpust: niedziela po 7 V, 29 VI

Liczba mieszkańców: 7834

Historia parafii:

Lubaczów należy do najstarszych grodów położonych na pograniczu polsko-ruskim. Po raz pierwszy w przekazach źródłowych wymieniony został w 1214 r., kiedy to na mocy traktatu polsko-węgierskiego stał się on własnością Pakosława wojewody księcia Leszka Białego.

Pierwszy kościół parafialny powstał tu zapewne z połowie XIV w. po przyłączeniu terenów Rusi Czerwonej do Królestwa Polskiego przez Kazimierza Wielkiego (?). Najwcześniejszym przekazem źródłowym dotyczącym parafii w Lubaczowie jest dokument fundacyjny księcia Ziemowita (IV?) datowany na 30 XII 1388 r., na mocy którego Piotr, proboszcz kościoła św. Stanisława Biskupa w Lubaczowie otrzymał jako swoje uposażenie pobliską wieś Szczutków. Terytorium ówczesnej parafii było bardzo rozległe sięgając aż poza Lubliniec, Żuków, Łówczę i Prusie.

Parafia lubaczowska na przestrzeni sześciu wieków swego istnienia posiadała kilka kolejnych świątyń, które ulegały zniszczeniu na skutek częstych napadów tatarskich i kozackich. Były to kościoły niewielkie i drewniane. Ostatnim z nich był kościół zbudowany przez Biskupa W.H. Sierakowskiego, który zastąpiono wybudowaną, w 1899 r., nową świątynią.

Świątynia orientowana, murowana, trzynawowa w stylu neoromańskim z nawiązującym do gotyku prezbiterium. Wystrój kościoła pochodzi z czasów jego budowy, Znajdują się tu zabytki z poprzedniego kościoła pochodzące z XVIII w. Należy do nich: drewniana rzeźba Chrystusa na krzyżu z Matką Bożą i św. Janem oraz Obraz Matki Bożej w bocznym ołtarzu i św. Anny Samotrzeciej. W świątyni przechowuje się relikwie bł. Jakuba umieszczone w ołtarzu bocznym. Obok tego ołtarza znajduje się urna z sercem Sługi Bożego Józefa Bilczewskiego.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny w Dąbkowie z r.1886

2. Kościół filialny w Dąbrowie

3. Kaplica w Szpitalu Rejonowym w Lubaczowie

4. Kaplica w Domu Pomocy Społecznej w Lubaczowie

C. Cmentarz grzebalny, parafialny, czynny

Odpusty: niedziela po 8 V, 29 VI

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1785

małżeństw od r. 1785

zmarłych od r. 1785

Kronika parafialna od r. 1987

Zgromadzenia zakonne istniejące na terenie parafii: Zgromadzenie Sióstr Albertynek Posługujących Ubogim, Zgromadzenie Sióstr Świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Klub Inteligencji Katolickiej, Biuro Radia Maryja, Legion Maryi, Ruch Światło-Życie, Apostolat Maryjny, Rycerstwo Niepokalanej, III Zakon św. Franciszka, Koła Żywego Różańca, ministranci

Czasopisma wydawane przez parafię: “Teraz” – miesięcznik wydawany przez KIK

Szkoły istniejące na terenie parafii: Liceum Ogólnokształcące w Lubaczowie, Zespół Szkół Zawodowych w Lubaczowie, Gimnazjum w Lubaczowie, Szkoła Podstawowa nr 2 w Lubaczowie