2009 р. У Любечі знайдено вхід до печери св. Антонія

Валентин Воробей

Дата: 09.07.2009

7 липня групою археологів під керівництвом В. Я. Руденка, завідуючого відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» було знайдено вхід до печери св. Антонія.

З приводу цього, коментар надав В. Я. Руденок: «У 1692 році невідомим монахом в Любечі була викопана печера над Дніпром в пам’ять про Антонія Печерського. У 1920 році цю печеру було зруйновано. До моменту приїзду археологів, на цьому місці височів погорб, який заріс травою. Для визначення місця розташування печер, виритих невідомим монахом, археологам довелося використати старі фотографії та свідчення старожилів.

На даний час розкопано тільки вхід у печеру, який зроблений з цегли та має розмірі 2 метри заввишки та 90 см. у завширшки. Також, при вході до печери, археологи знайшли рештки вазонів, які використовувалися для вирощування квітів. Але, на превеликий жаль, вхід у печеру завалений». Як зазначив завідуючий відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології заповідника «Чернігів стародавній», за переказами у цій печері знаходилася старовинна каплиця.

Нагадаємо, що Любеч був не тільки значним містом у військовій, економічній та адміністративних сферах. Тут народився преподобний Антоній Печерський – один з найвідоміших релігійних діячів Київської Русі, основоположник чернецтва на східнослов’янських землях. Ще у молоді роки він викопав на схилі однієї з Любецьких гір печеру, на місці якої виник Антонівський монастир, котрий проіснував проіснував кілька століть.

Джерело: “Управління культури і туризму Чернігівської ОДА”