Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:565 піксел

Лохово. Церква Покрови пр. богородиці, 1839 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 187.

Лохово Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1839. (УПЦ)

Письмова згадка про місцевого священика належить до 1640 р.

У 1692 р. згадують церкву, що мала ділянку “з усім належним”. У 1778 р. та 1797 р. згадують тісна дерев’яну церкву. Філія була в Воротниці, де до 1686 р. була скляна гута, пізніше зруйнована німцями. У 1797 р. згоріла фара, після чого рада намісництва запропонувала збудувати більшу церкву на вищому місці.

На початок XX ст. у Лохові проживало 584 особи, а в філії, в Череївцях – 84.

Тепер у селі – мурована базилічна церква, збудована за священика Андрія Береґія.

Іконостас вирізав різьбяр з Галичини Михайло Спачинський (похований на кладовищі біля церкви), а ікони намалював також галичанин, художник М. Головчак. Це могло бути в 1894 p., оскільки під цим роком у одній з книг є запис про оновлення храму і встановлення нового вівтаря.

Відомо, що близько 1900 р. о. Ю. Чучка закінчив відновлення церкви після пошкодження її блискавкою. У вівтарі зберігається фреска, намальована олійними фарбами Й. Бокшаєм у 1912 р.

Місцевий священик Петро Басков відбув ув’язнення в концтаборі з 1949 р. до 1956 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 187.