Загороджувальна стіна

В.Л. Миц

На перевалі Таш-Хабах-богаз (Демерджинська сідловина). раннє середньовіччя. Знаходиться за 3,7 км до півночі від села Лучисте на перевалі між горами Північна та Південна Демерджі, на висоті близько 1100 м над рівнем моря, приблизно за 7,1 км від берега моря.

Об’єкт обстежений О.І. Домбровським у 1956 р. [Домбровський, 1961, мал. 1-10; Соломоник, Домбровський, 1968, с. 36, мал. 1].

Стіна перекривала прохід завширшки близько 170 м. Товщина спорудження – 1,8-2,0 м. Стіну складено з місцевого каменю насухо, сильно зруйновано. Цілість – до 0,5 м. Гаданий час будівництва (за найбільш раннім підйомним матеріалом) – рубіж IX–X ст.

Література:

Домбровський О.I. Стародавні стіни на перевалах Головного пасма Кримських гір // Археологія. – 1961. – Т. XII. – C. 155-167.

Соломоник Э.И., Домбровский О.И. О локализации страны Дори // Археологические исследования средневекового Крыма. – К., 1968. – С. 11-44.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 572.