2007 р. Шукай істину в пісочниці

Ніна Романюк

Дата: 19.10.2007

Не було б щастя, та нещастя допомогло. Саме так можна сказати про археологічні знахідки з VIII ст., викопані у самісінькому центрі Луцька, на проспекті Волі.

Давньоруські предмети кераміки, ножі, шпора зберігалися під шаром землі завтовшки лише 60 сантиметрів! І це на ділянці, де все забудовано давним-давно. Тільки за щасливою випадковістю предмети старовини пролежали в землі незайманими – тут були розташовані звичайнісінькі… дитячі пісочниці, а не рилися фундаменти під будову.

Донедавна у цьому дворі був дитячий садочок. У 1990-ті роки його здали в оренду комерційним структурам. Нині міська влада надумала повернути місту дитячий дошкільний заклад, однак це виявилося неможливим, бо землю довкола нього попередня міська влада продала.

І ось тепер на цій землі якийсь підприємець надумав будувати житловий будинок, як зроблено це у багатьох луцьких дворах, де між уже збудованими багатоповерхівками за рахунок дворової території виростають фешенебельні особняки. Під час обов’язкової перед початком будівельних робіт археологічної експертизи вчені й надибали на тришарове поселення.

Два шари датуються давньослов’янським періодом – це споруди напівземлянки і господарча яма VIII століття, а також житло княжої доби Х-XI століття. Цікавими знахідками представлений і середньовічний шар.

Знайдені експонати дають підстави цілком обгрунтовано коригувати дату заснування древнього Лучеська, про що вже не раз говорили історики. Наразі офіційна дата заснування Луцька – XI століття (1085 рік). Після цінних археологічних знахідок місто над Стиром «постарішає», як мінімум, на століття.

Джерело: “Україна молода”