2009 р. Обидва луганських унікальних англійських танки відправлено на реставрацію

Олена Особова

Дата: 28.05.2009

Сьогодні (27 травня) другий з двох луганських унікальних англійських танків відправлено на реставрацію на ВАТ “Луганськтепловоз”. Голова реставраційної комісії Петро Шевченко зв’язався сьогодні з представниками Київського інституту Патона і заручився їх обіцянкою надати луганчанам найновіші нано-технології для проведення реставраційних робіт.

Під час демонтажу другого луганського танка було представлено 20-сантиметрову пластмасову модель “Марк-5“, яка здатна стати своєрідною візитною карткою обласного центру. Моделі луганських англійських танків виконані доцентом Донецького технічного університету Сергієм Букіним,- передає кореспондент Укрінформу.

“Ми раді, що влада Луганська прислухалася до пропозицій реставраційної комісії. І нині буде внесено корективи в будівництво постаментів для танків у оновленому сквері Борцям Революції”,- відзначив заступник голови Луганського міського товариства охорони пам’ятників Петро Шевченко.

За його словами, сьогодні він зателефонував співробітникам Київського інституту Патона. Фахівці виявили бажання взяти участь в реставраційних роботах і надати для запакування тріщин нано-технології, які вже випробувані на великих об’єктах – мостах. При цьому фахівці підкреслюють, що “треба зберегти максимум того, що воювало, всі тріщини і вм’ятини”, оскільки цінність представляє навіть сам метал. За словами Петра Шевченка, нині маємо завдання організувати приїзд фахівців для проведення консультації в Луганськ.

Під час демонтажу другого танка (який був проведений успішніше, ніж перший) презентовано модель в масштабі 1: 35, виконана доцентом Донецького технічного університету, директором реставраційного підприємства “Екіпаж” Сергієм Букіним.

Побувавши в Луганську на практиці в 1977 році, Сергій Леонідович настільки захопився бойовою технікою, що виробництво макетів англійських танків “МК-5” стало для нього багаторічним хоббі. Він зумів створити модель у міжнародному масштабі за кресленнями справжнього зразка. Модель складається з понад 400 деталей і представляє собою танк-композит. Навіть варіанти її фарбування узгоджено з істориками і відповідають бойовим машинам, які служили в Великій Британії, на Півдні Росії і в Червоній Армії.

Як вже повідомляв Укрінформ, голова правління відкритого акціонерного товариства “Луганськтепловоз” Віктор Бикадоров запевнив, що для реставрації луганських англійських танків буде застосовано унікальні технології. Тільки дане підприємство в Луганську має у своєму розпорядженні необхідні кваліфіковані кадри і спеціалізоване обладнання для виконання такого роду робіт. Трудовий колектив заводу чудово розуміє, що в місті провести реставрацію даного пам’ятника не зможе ніяке інше підприємство.

У світі сьогодні збереглося усього п’ять англійських танків М-5, два з них знаходяться в Луганську. Ці бойові машини опинилися в центрі уваги англійського товариства “Друзів Лінкольн-танка”. На адресу Луганської облдержадміністрації прийшов лист, у якому йшлося про те, що посольство України у Великій Британії прохає надати допомогу британському історичному товариству “Друзі танка Лінкольна” в налагодженні робочих контактів.

Луганськ двічі відвідав голова цього товариства, історик Роберт Томас Скотт, який підтвердив, що таких зразків унікальної бойової техніки, сьогодні не має навіть країна, де ці танки було вироблено. Долю кожної з бойових машин, що збереглися, ретельно досліджують історики.

Джерело: Укрінформ