1974 h. Паспортна інформація

Меморіальний комплекс борцям революції

Пам’ятка історії, монументального мистецтва

Луганська обл., м. Луганськ, вул. К. Маркса, пл. Борців революції.

Загальний опис:

Меморіальний комплекс Борцям Революції розташований по обидва боки вулиці ім. К. Маркса. Загальна площа – 5 тис.м2.

В центрі комплексу – монументальна архітектурна композиція, основу якої становить меморіальна стіна з колонами, яка складається з трьох елементів, об’єднаних єдиним архітектурно-просторовим вирішенням. На ній вирізьблені прізвища 326-и загиблих борців революції.

Праву частину композиції заключує скульптура О.Я. Пархоменка, ліву – П.Л. Цупова.

Напроти меморіальної стіни по інший бік вулиці – стела у вигляді трьох опущених прапорів з Вічним вогнем. Вище стели за рельєфом скверу підіймаються тераси водного каскаду.

Справа й зліва, в 30 метрах від стели з Вічним вогнем, встановлені трофейні англійські танки періоду громадянської війни.

В легендарному поході луганських робітничих полків у складі 5-ї Української Червоної армії на Царицин, в героїчній обороні Луганська від денікінських банд, в боротьбі підпільних загонів проти австрійсько-німецьких окупантів – луганські робітники виявили беззавітну відданість справі революції й масовий героїзм.

Сотні вірних синів і дочок робітничого класу Луганська загинули, захищаючи революцію, серед них: герої громадянської війни O.Я. Пархоменко, Д.Ф. Рудь, Ф.Р. Якубовський, П.І. Цупов та багато інших.

Постановою ЦВК СРСР від 6 червня 1924 р. луганські робітники за великі революційні заслуги перед Союзом PСP були нагороджені орденом Червоного Прапору.

У 1936 р. з ініціативи колишніх червоногвардійців, червоних партизан, старих більшовиків міста Луганська було споруджено пам’ятник Борцям Революції у вигляді меморіальної стіни з колонами і скульптурами О.Я. Пархоменко та П.І. Цупова.

Автори: скульптори Н.А. Артюшенко, В.І. Ткаченко, О.Ф. Локотош, Л.П. Трегубова, М. Мананнікова; архітектор О.С. Шеремет.

Під час німецько-фашистської окупації м. Луганська (тоді – м. Ворошиловград) пам’ятник було розвалено, а бронзові скульптури О.Я. Пархоменка та П.І. Цупова були викрадені гітлерівцями.

Відновлені у 1945 р. з залізобетону.

Реставраційні роботи: