Братська могила партизанів

Олексій Сергієнко

Братська могила партизанів, 1942 (іст). У центрі села, біля клубу.

Поховано 20 партизанів з’єднання С.Ковпака, які загинули 5 жовтня 1942 під час бою по ліквідації батальону окупантів. Відомі прізвища всіх загиблих. Серед похованих – І. Замула – командир роти та П.Рудь – політрук роти, партизанський поет.

Восени 1942 з’єднання готувалось до рейду на Правобережну Україну. У ході підготовки була здійснена операція по розгрому ворожих гарнізонів. В операції приймали участь усі загони партизанського з’єднання. На хутір Лукашенків, де розміщувався штаб ворожого батальйону, наступав Шалигинський загін та друга рота Путивльського загону. У ніч з 4 на 5 жовтня ворожий гарнізон був знищений.

У 1961 на могилі встановлено цегляний обеліск /1,35 м/ з меморіальними написами.

[Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 228, арк. 24-31; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1403; Сумская область в период Великой Отечественной войны. – К., 1988. – С. 94; Палажченко О. Всегда на переднем крае / О. Палажченко // В редакцию не вернулся. – М., 1973 – С. 146-153; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 472.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1126.