2008 р. На Волині був замок тамплієрів?

Дата: 17.07.2008

Селище Луків, що у Волинській області, може перетворитися на туристичну “мекку”, якщо обласна рада виділить кошти на проведення археологічних досліджень території, де колись був розташований замок. За однією з версії, Луківський замок – це єдине місце у Східній Європі, де в ХІІІ столітті поза межами Франції та Німеччини жили тамплієри.

Піонером досліджень Луківського замку став генеральний директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Дослідник вже 10 років вивчає цю тему. У книзі британця Фалена Ніколсона він знайшов інформацію про те, що у 1239 році тамплієри оселилися у волинському селі Луків.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, про героїчне минуле у Лукові нині нагадують лише вали, рови та велика мережа підземних ходів. У селищі збереглися також костел святої Анни ХVІ сторіччя, церква Параскеви з дзвіницею 1723 року. Особливу увагу дослідників привертає палац початку ХІХ сторіччя, в якому зараз розміщена туберкульозна лікарня. Ця споруда розташована на штучному підвищенні, що нагадує пізньосередньовічне замчище.