Білогорща с

Ліс Білогорща згадується в 1356 р.; поселення відоме з 1423 р. В 1984 р. село Білогорща приєднане до Львова.

Від вул.Широкої починається головна вулиця колишнього селища Білогорща – Білогорща. Цю назву вулиця має від 1992 року, а від 1984-го вона називалася Новоповітряна. Тут розташовані музей і пам’ятник героєві визвольних змагань українського народу Романові Шухевичу (генералові Чупринці) на тому місці, де він загинув 5 березня 1950 року.

На вулиці Білогорща від 1990-х літургії УГКЦ відбувалися в каплиці Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, у 2000-х спорудили однойменний храм. Забудова вулиці: одноповерховий конструктивізм 1930-1960-х років, одноповерхова садибна забудова, нові індивідуальні забудови.

Паралельно до Білогорщі на північ простягається вулиця Чупринки, названа так 1992-го, від 1984-го мала назву Новоповітряна бічна. Забудова: одноповерховий конструктивізм 1930-1960-х років, одноповерхова садибна забудова, нові індивідуальні забудови.

Вулицю Білогорщу з вулицею Стадників з’єднує вулиця Лаврівського, названа так 1993 року на честь українського композитора Івана Лаврівського (1822-1873). Від 1984-го вона мала назву Новоповітряний провулок № 2. Забудова: одноповерхова садибна, нові індивідуальні забудови.

Від вул.Лаврівського до залізниці відходить тупикова вулиця Стадників, названа так 1991 року на честь української родини акторів і співаків першої половини XX століття. Від 1984-го вона називалася Новоповітряний провулок. Забудова: одноповерхова садибна, нові індивідуальні забудови.

Джерело: “”, 10 січня 2008 року, № 2 (310)

Наталія Шутка Росіяни повністю знищили музей Романа Шухевича у Львові (1.01.2024 р.)