2009 р. Україні подарували колекцію живопису вартістю 850 тисяч доларів

Дата: 11.03.2009

Сьогодні Україна духовно збагатилася на 850 тисяч доларів. Громадянка Канади – українка з походженням подарувала Батьківщині власну колекцію живопису. Цей дарунок – найдорожчий з тих, які приймала Україна від приватних осіб за сто останніх років. Кримський краєвид Кричевського, “Квітка” Гніздовського, “Жінка у білому” Хмелюка, “Богородиця” Левицького. У Києві 119 полотен українських художників зарубіжжя. Це дар Україні від канадки українського походження Галини Горюн-Левицької.

Олег Пінчук, скульптор: Свідчення про високий смак, про естетику під час підбору цих робіт.

У Києві дародавицю можна побачити лише на полотні роботи її чоловіка Мирона. 83-річна меценатка до України не завітала. Дарчу вона урочисто підписала місяць тому в українському консульстві в Торонто.

Галина Горюн-Левицька, дарівниця колекції: Я не заслуговую на всі ці теплі слова. Я вважаю, що це мені честь, що я можу переслати ці речі в Україні і що вони прийняті.

Безцінна колекція Левицької дісталася львівському музеєві. Тут й досі не можуть дійти до тями. Адже кажуть, за останні 100 років це найбільший й найдорожчий дар Україні від приватної особи. Востаннє так щедро, й до речі також Львів, одарив митрополит Андрій Шептицький.

Ігор Кожан, директор Національного музею ім. Андрія Шептицького: Митрополит подарував колосальну багатотисячну збірку, з будівлями, з усім і давав гроші багато років на її утримання.

Директор музею, який протягом двох років вів переговори з українкою, каже, колекцію Левицька подарувала не просто так, а за однієї умови.

Ігор Кожан, директор Національного музею ім. Андрія Шептицького: Раз на 5 років протягом двох місяців – незалежно, чи я буду директором, чи хтось інший – музей гарантує, не я, музей гарантує двомісячне експонування цієї виставки, а також, що цю виставку побачать у багатьох великих містах України.

Голова служби контролю за переміщенням культурних цінностей Юрій Савчук особисто доправляв з Канади живописний дар. Каже, уся колекція Левицької зберігалася у звичайній трикімнатній квартирі в Торонто, а на скарби зазіхало чимало поціновувачів.

Юрій Савчук, голова Служби контролю за переміщенням культурних цінностей: Її колекція є знана у середовищі колекціонерів, їй надходили пропозиції від українських громадських організацій, які сформовані і діють у Канаді, але вона була непохитна у своєму рішенні.

Скульптор Олег Пінчук – й сам затятий колекціонер, утім від побаченого, зізнається, зомлів. “Алушта. Крим” – пейзаж Кричевського, датований 1924 роком – мрія кожного колекціонера.

Олег Пінчук, скульптор: Є спокій, є відчуття моря, відчуття світла і тепла. Художник створив ілюзію. Він обманув нас і ми в це повірили.

Кияни побачити шедеври з Торонто зможуть ще до кінця тижня. Потім колекцію дорправлять до її нової домівки у Львів.

Ольга Семак, Юрій Долгоручко

Джерело: СТБ

Емігрантка з Канади повертає Україні пам‘ятки ХХ століття

10 березня 2009 року в малій виставковій залі «Українського Дому» відбулася урочиста презентація колекції картин видатних українських художників зарубіжжя ХХ ст., подарованих Україні громадянкою Канади Галиною Горюн Левицькою. Вартість колекції за оцінками експертів становить близько 850 тисячі доларів.

За сприяння Міністерства культури і туризму України, Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, Міністерства закордонних справ України, завдячуючи конструктивному співробітництву та активній допомозі Державної митної служби України Україною набуто в дар приватну мистецьку колекцію «Збірка Галини Горюн Левицької – дар пам’яті Мирона-мистця», яка складається зі 119 картин видатних українських художників, а саме: з 77 картин її чоловіка – Мирона Левицького та 42 мистецьких творів Олекси Грищенка, Любослава Гуцалюка, Едварда Козака, Михайла Кміта, Василя та Миколи Кричевських, Галини Мазепи, Василя Хмелюка та інших.

У церемонії взяли участь Міністр культури і туризму України Василь Вовкун, Голова державної служби контрою за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України Юрій Савчук, представники Міністерства закордонних справ України, Державної митної служби України та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

«Для всіх нас надзвичайне значення має процес повернення в Україну національної культурної спадщини. І в цій справі Міністерство докладає максимальних зусиль, адже українське художнє мистецтво – це духовний скарб, яким ми пишаємось, а його шедеври – національний бренд, який Україна пропагує у світі»,- зазначив Василь Вовкун.

Повернення на Батьківщину цих надзвичайно цінних полотен збагатить державну частину Музейного фонду України, стане непересічною подією у культурно-мистецькому житті нашої держави. Зазначені культурні цінності після короткотривалої виставки в Києві будуть передані на постійне зберігання до Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

УНІАН