Паспортна інформація

Городище давньоруського міста Львова

Пам’ятка археології

XIII-XIV ст.

Львівська обл., м. Львів, Замкова гора, на території парку “Високий замок”.

Культурний шар давньоруського часу на Замковій горі у значній мірі зруйнований земляними роботами.

Під час розкопок 1955-56 р. виявлено значну кількість знахідок давньоруського часу та пізніших періодів. Керамічний матеріал представлений уламками горщиків, мисок, амфор та фрагментами ліпної сковорідки. Із металевих виробів знайдено предмети побуту (ножі, кресала, цвяхи, висячі замки), озброєння та спорядження вершника (наконечники стріл, перехрестя меча, шпори) і знаряддя праці (сокири, долото, серп). Прикраси та предмети культу представлені уламками скляних браслетів та бронзовими енколпіонами.

Під час розкопок 1975 р. на території Онуфріївського монастиря (частина посаду давньоруського Львова) виявлено незначно заглиблене житло зрубної конструкції, розміром 3×4 м, що датується XI-XII ст. На Замковій горі виявлено рештки кам’яної споруди, функціональне призначення якої ще не встановлено.

На Замковій горі (найвищий центральний горб на території парку Високий замок) знаходився дитинець стародавнього Львова, який виник на території існуючого в той час давньоруського городка X-XIII ст.

Львів вперше згадується в літописі під 1256 р. Місто було важливим політичним і економічним центром Галицько-Волинського князівства.

У 1955-56 р. пам’ятка досліджувалась розкопками О.О. Ратича. У 1975 р. археологічні роботи проводили: О.О. Ратич, Р.С. Багрій, І.К. Свєшніков. Матеріали та документація зберігаються у Львівському історичному музеї та Інституті суспільних наук АН УРСР.

Реставраційні роботи:

Реставраційні роботи здійснювались тільки щодо консервації залишків кам’яного замку XIV ст.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 70

Основна бібліографія, архівні дані:

Ратич О.О. Давньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР.- АН УРСР.- К., 1957.- С. 23.

Раппопорт П.О. Военное зодчество западнорусских земель X-XIV вв.-МИА.-№ 140.-“Наука”.-Л., 1967.-С. 13.

Летопись по Ипатьевскому списку.-СПб.-1871.-С. 557, 562, 589.

Ілюстративні матеріали:

Фото загального вигляду. Місце дитинця.

Ратич А.А. Раскопки на Замковой горе во Львове в 1955 г. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1957 г., т. 7, с. 109 – 110.

Ратич О.О. Древньоруські матерілаи з розкопок 1955 – 1956 рр. на Замковій горі у Львові. – Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині, 1961 р., т. 3, с. 115 – 127.