2009 р. Ніну Карпачову просять не відбирати приміщення у пам’яткоохоронного товариства у Львові

Дата: 03.06.2009

«Депутатська комісії з питань комунального майна та приватизації Львівської обласної ради на своєму засіданні у п’ятницю, 29 травня, фактично таємно прийняла рішення відібрати приміщення Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури і передати його такій державній структурі, як представництво Уповноваженого з прав людини, яку на рівні держави репрезентує представниця Партії регіонів Ніна Карпачова, у Західній Україні – Зеновій Котик», – сказав на нинішній прес-конференції у Львові голова ради ЛОО УТОПІК Андрій Салюк.

Колишній заступник голови Львівської ОДА в часи головування Петра Олійника Зеновій Котик, який у січні цього року став представником Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової у Західній Україні претендує на службовий кабінет не у місцях, де держава порушує права людини найбільше (тобто у тюрмах, слідчих ізоляторах, кпз тощо), а флігелі палацового приміщення, яке з руїн своїм коштом (!) відновила свого часу Львівська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури.

Приміщення на на вул. Коперніка, 40а у Львові ЛОО УТОПІК займає з 1972 року. У його внутрішньому архіві є фотокопії реєстраційного посвідчення № 221 від 1996 про те, що цілий будинок за вказаною адресою зареєстрований на праві власності за ЛОО УТОПІК на підставі рішення Львівського міськвиконкому № 596 від 29.11.1973 р. та рішення Вищого арбітражного суду України від 12.10.1996 р).

Це посвідчення видало Львівське міжміське бюро технічної інвентаризації, про що зробило відповідний запис у реєстрову книгу під № 2 за реєстровим № 664 7.02 1996 (щоправда, виходить що сам запис і посвідчення видані чомусь раніше, ніж рішення суду, на підставі якого це зроблено).

Утім, за словами Андрія Салюка, в останні роки Товариство не було господарем приміщення, а орендувало його в облради, сплачуючи пільгову оренду розміром в одну гривню. Своєю чергою орендодавець грошей на реставрацію приміщення не надавав, натомість не переставав нав’язливо підселювати «квартирантів» невідомо на яких підставах.

Договір про оренду нерухомого майна Львівської облради за № 1/326 ЛОО УТОПІК в особі заступника голови товариства Григорія Катарана уклав 18.01.2001 р. із відділенням нерухомості при управлінні майном комунальної власності ЛОДА, уповноваженим виступати орендодавцем нерухомості, що належить до комунальної власності ЛОР.

На підставі розпорядження голови ЛОДА № 18 від 15.01 2001 р. орендодавець передав Товариству нежитлові приміщення загальною площею 611,2 кв.м для використання під службові приміщення. Це договір зазнав змін та доповнень першого квітня 2005 року, відколи орендодавцем стало виступати комунальне підприємство ЛОР «Нерухомість та майно». Стосувалися доповнення тільки термінів розрахунку за оренду та методики участі у витратах за комунальні послуги, – інші умов договору залишалися незмінними.

Тому підстави відбирання приміщення в ЛОО УТОПІК на які послалася депутатська комісія з питань комунального майна та приватизації ЛОР є нелегітимними, адже в жодному пункті розділу V «Умови припинення, розірвання та пролонгації договору» не вказано, що орендодавець може розірвати договір на підставах, які вигадала комісія! Нагадаємо, – оголошена причина «поганий стан приміщення, яке потребує ремонту» – притягнена за вуха, бо, по-перше, її не передбачено в умовах договору (і цього більш ніж достатньо з юридичного боку), а по-друге, вона не відповідає дійсності, бо за ті два місяці, які Товариство очолив Андрій Салюк було здійснено ремонт холу і планувалися наступні черги ремонтних та реставраційних робіт на спонсорських засадах.

З того що жодного листа, телеграми чи факсу про припинення договірних відносин Товариство від орендодавця не отримувало, а навпаки подало йому всі документи на оформлення продовження договору, випливає, що дії депутатської комісії спрямовані на відчуження приміщення однієї із найповажніших пам’яткоохоронних організацій є цинічним переступом закону.

Такі дії ставлять пляму безчестя на репутації львівської влади загалом та Зеновія Котика й Ніни Карпачової персонально (а заодно й Партії регіонів), бо останні в цьому випадку погоджуються на зневаження Закону.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»