Личаківський цвинтар (№ 33)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Історико-культурний заповідник “Личаківський цвинтар” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Комплекс пам’яток “Личаківський цвинтар” (вул. Мечникова, 33) – пам’ятка історії (1786 р. – кін. 20 ст.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Цвинтар засновано в 1786 р. Він є одним з найстаріших цвинтарів у Європі. На початку свого існування він займав сучасні поля 6, 7, 9, 10, 14. Тут збережено найдавніші могильні плити 1787 і 1797 рр.

Територія цвинтаря розширювалась у 1804, 1808, 1856 рр. У 1856 р. ботанік університету Карл Бауер та керівник цвинтаря Тит Тхужевський розпланували алеї й надали цвинтарю вигляд парку.

Поховання припинились у 1975 р. З того часу тут ховають тільки найвидатніших львів’ян. У 1990 р. території оголошено історико-культурним заповідником місцевого значення. У 1991 р. до складу заповідника включено військове кладовище на Пагорбі Слави.

Площа цвинтаря понад 42 га; тут знаходиться біля 300 000 поховань на 86 полях, споруджено біля 2000 фамільних склепів-гробівців, встановлено понад 500 скульптур та рельєфів мистецької вартості.

Мала брама з боку вул.Мечникова споруджена в 1875 р.; велика брама – у 1901 р.