Вітраж надбрамний

Вул. Акад. М.Кравчука, 14

1906-1907 pp., архіт. А.Богохвальський

Псевдовітраж, репрезентативний

Прозоре скло, травлення. 30: 135 см

Вітражне полотно прямокутне, вузьке, видовжене по горизонталі. Композиція симетрична щодо вертикальної осі. Тафля прозорого скла обрамлена по периметру широкою матовою смугою. Основою композиційної схеми є рослинні мотиви. Вздовж лівого і правого країв полотна іде хвилевидна лінія стебла, декорована стилізованим гнучким листям. Поруч – стебло, з якого проростають, переплітаючись, декілька квіток айстри. Одна з них, з найдовшим стеблом, перехрещується посередині верхнього краю вітража зі зустрічною квіткою айстри, яка тягнеться їй назустріч відповідно з протилежного кінця вітражного полотна, замикаючи таким чином композиційний рисунок. Вільною залишається незначна частина прозорого тла посередині біля нижнього краю вітража.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп. 3, спр.597, арк. 8, 9, 12.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 218.