2009 р. Реставрація на площі Ринок, 23 у Львові проводилася з порушеннями

Дата: 16.11.2009

Реставраційні роботи на пл. Ринок, 23 у Львові велися зухвало. Це полягало у тому, що реставрацію місцями здійснювали не по проектній документації. Про це 16 листопада на прес-конференції повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. За її словами, реставрацію зроблено ніби добре. Ті, речі, які реставрувалися не по проектній документації працівники мусили переробляти; також мусили переробляти і неякісно виконані роботи (зокрема, це стосується мідного покриття підвіконників).

Замовником реставраційних робіт на площі Ринок, 23 було управління капітального будівництва. Ремонтно-реставраційні роботи тут здійснювала компанія “Еталон”. З державного бюджету було виділено 2 млн грн, а для закінчення робіт – ще 1 млн 200 тис. грн з міського бюджету. Виконані роботи з розчищення штукатурки прямих ділянок фасаду, їх шпатлювання, закріплення та фарбування, замінено вікна та водостійні труби, виготовлено та замінено дерев’яний карниз, відреставровано кам’яні карнизи і кам’яне обрамлення вікон. Реставрацію скульптур не виконували через потребу у значних коштах.

Цього року також здійснили реставрацію будинку на пл. Ринок, 3 (реставрація фасаду, ремонт і заміна покрівлі, встановлення вікон та балконних дверей), відреставровано дзвіницю та огорожу Вірменської церкви; спільно з польською стороною відреставрували 6 надгробків на Личаківському цвинтарі та пам’ятник Яну Кілінському у Стрийському парку, також відреставровано стінопис на південній стороні Вірменської церкви; спільно з німецьким технічним бюро – чотири брами у центральній частині міста (на пл. Катедральній, 7 та 8; на площі Ринок, 39 та 40).