2010 р. Львів’янам німці реставрують кам’яницю, а вони ще й незадоволені

Галина Терещук

Дата: 03.06.2010

У рамках українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток й оновлення старої частини Львова» українські реставратори мають унікальну можливість переймати досвід у найкращих німецьких фахівців. Зараз під керівництвом експерта в галузі каменярства Дірка Брюґґерма відновлюють знищені скульптури з каменю. Такі семінари проводяться за гроші Німеччини.

Торік група львівських реставраторів навчалась сучасних методів відновлення старих дерев’яних брам у німецького фахівця Крістофа Юнґганса. А цього разу реставрують кам’яні скульптури з природного каменю на будинку, пам’ятці архітектури XVIII століття, що на площі Ринок, 40.

Ця кам’яниця зацікавила німецьких експертів поєднанням трьох стилів різних епох: ренесансу, бароко і рококо – кожна з яких залишила свої дивацтва в архітектурі. У цьому будинку реставрували дерев’яну браму і зараз відновлюють скульптури з каменю. Так атлантові, який підтримує балкон, повернули руку, що відвалилась, але її зберегли небайдужі люди.

Один із найкращих німецьких фахівців у галузі каменярства та скульптур з каменю Дірк Брюґґерман наголосив, що головна мета семінару зразково реставрувати кам’яний портал. Тренінги для львівських реставраторів із консервації та реставрації природного каменю підвищать рівень кваліфікації майстрів, а це тільки допоможе у майбутньому зберегти автентичність архітектури.

«Ми залучили до роботи українських реставраторів, використовуємо місцеві будівельні матеріали, особливу увагу звернули на виготовлення реставраційного розчину за власним рецептом, який спільно винайшли і ним можуть послуговуватись у своїй подальші праці майстри», – зазначає Дірк Брюґґерман.

Для молодого львівського реставратора Дениса Лузала участь у німецькому проекті – це унікальний шанс. Оскільки він не має фінансової можливості навчатись в Європі у фахівців. «Обмін досвідом завжди цікавий, – каже він, – особливо, коли такий майстер поруч працює, як Дірк. Цікавий його підхід до роботи, методологія і філософія, що камінь – це щось живе і з ним потрібно говорити, тоді буде віддача».

«Ми хочемо передати свій досвід»

Німецьке Товариство технічної співпраці (GTZ) фінансує і реалізує проект в Україні, бо вважає, що важливо підтримувати добросусідський обмін, зазначає координатор Іріс Ґляйхман.

«Це неоцінимий досвід для обох сторін. Німеччина має особливий досвід у реставрації, бо, коли об’єдналась Західна і Східна Німеччина, почалась хвиля реставрації і ми зробили багато помилок. Якби більше знали, цього б не сталось. Тому хочемо передати свій досвід українцям, щоб вони навчились якісної праці», – говорить Іріс Ґляйхман.

Найбільше реставраторів дивує поведінка мешканців будинку, де відновлюють скульптури. Люди сваряться з майстрами чи не щодня через шум і пилюку і залишаються байдужими до роботи реставраторів.

«Це мало б бути навпаки, вони мали б бути задоволені, бо без їхньої фінансової допомоги відреставрували браму, видали кожному ключі, тепер реставрують фасад, а це вплине на подорожчання помешкань у такому будинку», – зауважує з подивом начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Ліля Онищенко.

Наступний семінар у рамках спільного проекту стосуватиметься реставрації настінних розписів. Ймовірно, українські і німецькі фахівці відновлять один із них у якомусь із під’їздів будинку.

Джерело: Радіо “Свобода”