Танас Никифорук

Дата: 29.05.2008

Вона єдина збереглася з кількох веж, що окремо стояли на земляних валах. Збудована в ІІ пол. XVI ст., деякі дослідники датують її побудову 1522-1555 рр. Башта розташовувалась на земляному валі за оборонними мурами і глибоким ровом з водою. Вежа має грубі двометрові, викладені з каменю стіни, малесенькі вікна – бійниці, шатровий дах. Під час ліквідації оборонних укріплень (XVIII ст.) рів засипали ґрунтом з верхньої частини валу. Мури розібрали – на площі перед Королівським арсеналом відкрито частину внутрішньої високої стіни та бастею зовнішнього муру.

Сама назва вежі говорить про її функцію: тут зберігали порох, амуніцію, а в мирний час – зерно. Під час австрійської окупації тут були казарми, а потім (до 1835 р.) – артилерійські майстерні.

У 1895 р. місто викупило вежу в армії. І тільки в наш час старовинній споруді знайдено інше застосування – Будинок архітектора. У 1950-х роках тут провели реставраційні роботи, очистили стіни від тиньку. У 1956 р. вхід прикрасили два сплячі леви.

Походження їх не до кінця відоме. Знавець Львова В. Шольгіня пише, що “ці леви з імперського палацу в Шенбрунні (Австрія) привезені як військовий трофей”. Львів’янину, знавцю Львова Янушу Тиссону вдалося встановити, що цих левів привезли з Зимної Води, з мавзолею родини Міллерів.

Скульптури левів правдоподібно походять з Шенбрунна під Віднем, де знаходилась відома скульптурна майстерня.

Джерело: “Високий Замок”