Костел св.Андрія Первозваного

Lipsko k. Narola – par. Św. Andrzeja Ap.

ul. Mogiłek 2, Lipsko, 37-610 Narol,

Proboszcz: ks. Julian Leńczuk (1967-1992-2007)

Wikariusz: ks. Grzegorz Kopczyński (1977-2002-2004)

Do parafii należą miejscowości: Brzeziny Bełżeckie, Dębiny, Huta Stara PGR, Huta – Złomy, Jędrzejówka, Lipie, Lipsko.

Kościoły filialne: Brzeziny Bełżeckie, Dębiny, Huta – Złomy

Odpust: 30 XI, 23 VI

Liczba mieszkańców: 2040

Historia parafii:

W 1613 r. (28 lutego) Samuel z Lipia, sędzia ziemski bełski, wyniósł Lipsko do rzędu miast. Było ufortyfikowane fosą i wałami. Ich ślady widoczne są dotąd. Rolę obronną spełniała również, przepływająca przez miejscowość rzeka Tanew. W 1790 r. miasteczko należało jeszcze do rodziny Lipskich. Następnie przeszło na własność rodziny Matczyńskich, Cybulskich, Gwaczewskich i ich spadkobierców. Z biegiem czasu Lipsko straciło charakter miasta i stało się wsią. Żona Samuela, Helena z Boguskich, ufundowała w 1625 r. kościół murowany. Parafia erygowana w 1625 r. Do XIX w. parafia zakonna, kolejno: dominikanów, bernardynów, reformatów i jezuitów. Pierwszym proboszczem diecezjalnym został w 1828 r. Ks. Jan Trzepjak – Węgier, który otoczył kościół murem. Tutaj umarł i został pochowany (miejsce grobu nie znane). W 1889 r. pożar zniszczył Lipsko wraz z kościołem i plebanią. W 1912 r. wydzielono z parafii Bełżec i utworzono tam samoistną parafię. Kolejny podział miał miejsce w 1967 r., gdy powstała parafia w Łukawicy.

Pierwszy kościół parafialny, pw. Św. Andrzeja Apostoła i Męczennika, drewniany spłonął w r. 1648, następny z lat: 1701-1713, murowano – drewniany, spłonął w 1762 r. Obecny z lat: 1763-64, konsekrowany w 1825 r. przez bpa Łukasza Boranieckiego. Murowany z rodzimego kamienia, strop z wypalanej cegły, dach pokryty blachą ocynkowaną, na kościele wieżyczka z sygnaturką. Architekt nieznany. Styl budowli zbliżony do romańskiego, wystrój wnętrza barokowy. Wewnątrz ołtarz główny i dwa ołtarze boczne. W głównym obraz MB Nieustającej Pomocy z 1902 r. poświęcony przez papieża Leona XIII. Organy z r. 1892, wykonane przez Jana Śliwińskiego we Lwowie. Kamienna chrzcielnica przy której chrzczona była bł. Siostra Bernardyna-Maria Jabłońska. Polichromia z 1957 r. wyk. Bronisław Gawlik z Gdyni. Na ścianach zabytkowe obrazy Lipskich, fundatorów parafii.

Obok kościoła murowana dzwonnica, w niej trzy dzwony. Za prezbiterium grota poświęcona MB z Lourdes. Cmentarz kościelny otoczony kamiennym murem i metalową siatką. Brama i dwie furtki kute z żelaza.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. MB Częstochowskiej, w Hucie Złomy, z r. 1957, murowany z kamienia, dach pokryty blachą.

2. Kościół filialny, pw. Najśw. Serca Maryi, w Dębinach, wybudowany w latach 70-tych XX w., w latach 90-tych powiększony, w tym czasie dobudowano wieżę i umieszczono w niej dzwon. W ołtarzu obraz Najświętszego Serca Maryi.

C. Cmentarz parafialny w Lipsku, o pow. ok. 1 ha, założony na pocz. XIX w., powiększony w r. 1999 o 0,50 ha, ogrodzony, Kaplica cmentarna z II poł. w. XIX.

Odpusty:

św. Andrzeja (30 listopada)

Matki Bożej Nieustającej Pomocy (23 czerwca)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 8.00 (Brzeziny), 10.00 (Złomy), 11.00, 11.30 (Dębiny), 16.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1950

małżeństw od r. 1950

zmarłych od r. 1950

Kronika parafialna od r. 1900

Powołania z terenu parafii: ks. Aleksander Panek, ks. Stanisław Szałański, ks. Andrzej Stopyra, ks. Marek Wielgosz, al. Wojciech Panek, al. Paweł Obirek, 9 siostr zakonych z terenu parafii.

Lista proboszczów: ks. Jan Trzapiak (1828 – 1849), ks. Ignacy Kosiński (1849 – 1852), ks. Karol Nowoświęcki (1852 – 1889), ks. Andrzej Pączek (1890 – 1907), ks. Józef Gawrzyński (1907 – 1927), ks. Bronisław Wołowski (1927 – 1930), ks. Edward Szczepanek (1930 – 1957), ks. Zbigniew Mroczkowski (1957 – 1965), ks. Romuald Niedzielski (1965 – 1985), ks. Józef Woronowski (1985-2004), ks. Bronisław Bucki (2004-2007))

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Józef Gawrzyński, ks. Zbigniew Mroczkowski, ks. Romuald Niedzielski, ks. Karol Nowoświęcki, ks. Andrzej Pączek, ks. Edward Szczepanek, ks. Jan Trzapiak

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: ministranci, KSM, Koła Żywego Różańca, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Dębinach