Кузня

Кузня

Розмір зображення: 1449:1452 піксел

Ще одна, досить велика кузня з XVIII ст. збереглася в с. Лисичеве Іршавського р-ну Закарпатської обл., на основі якої можемо відтворити не тільки основні приміщення кузні, а й її обладнання (рис. 78).

Основний будинок – довжиною 31 м, шириною 8,5 м, висотою – 7,75 м, на кам’яному фундаменті. Стіни західного, північного та південного фасадів викладені з природного каменю неправильної форми, не тиньковані. Стіна східного фасаду – дерев’яна, каркасна, тинькована; стіна, що розділяє внутрішній простір на дві половини, викладена з цегли. Перекриття балочне, на нього покладено настил з дощок. Дах двосхилий, зараз покритий азбестом. Вздовж східної стіни йде дерев’яний жолоб.

Водяний привід ковальського молота складається з дерев’яного барабана. Колесо з лопастями передаточного вала, дерев’яний брус 6,7 м, далі йдуть бічні опори передаточного вала 30: 50 см розрізу та підпора під вісь вала.

Робочий механізм кузні складається з осі молота, молота, дерев’яної балки (25: 22 см), брусів кріплення осі молота, бічних опор молота (дерев’яні балки 48: 33 см), підставки під наковальню, стальної наковальні (рис. 79). Механізм регулювання складається з чотирьох палок, перша прикріплена у верхньому кінці водяного жолоба, від цієї палки перпендикулярно йде привід до спеціально зробленого диска, який щільно прикриває отвір у днищі водяного жолоба. Майстер, якому необхідно привести в рух молот, тягне донизу четверту палку і таким чином піднімає диск, через який вода попадає на барабан, він починає крутитись і приводить у рух молот. В приміщенні було встановлено три механічних молоти, там же знаходяться і п’ять печей з цегли на глиняному розчині.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 178 – 179.