1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

c. Мацошин (давніше Мачишин).

Жовківський.

Церква Положення пояса Пр. Богородиці. 1884.

Вперше церква згадується в документах 1515 р. Ерекційний акт парафії походить з 1665 р. від Яна з Собєшина Собєського. Перша церква стояла посеред села. Коли вона згоріла, то збудовано церкву на горбі за селом, поряд з цвинтарем. Попередня церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці, збудована з соснових і дубових брусів була тризрубною, увінчаною над навою банею на восьмерику. Вона первісно постала у Львові у 1646 р. для жіночого василіянського монастиря і розташовувалася напроти П’ятницької церкви під Високим Замком. В селі стояла каплиця св. Анни, збудована о. Прокопом Ступницьким з дозволу єпископа Льва Шептицького у 1759 р.

На її місці, після занепаду старої церкви, у 1884 – 1886 роках старанням о. Пелеха та Олександра Саноцького збудовано нову муровану хрещату одноверху споруду, ймовірно, за проектом Сильвестра Гавришкевича. На середхресті на високому восьмерику здіймається баня з ліхтарем і маківкою. Бокові прямокутні рамена дводільні, криті низькими двосхилими дахами з восьмериковими вежечками, увінчаними маківками, по краях кожного рівня. Церква розписана у 1895 р. Корнилом Устияновичем. Ним же мальований чотириярусний різьблений золочений іконостас.

Archiwum Przemyski. Archiwum Biskupstwa grecko-katolickego Przemyskiego, sygnatura № 327, strona № 33, 35.

«Діло». – Львів, 1886, № 101.

Чернецкий В. Мацошин в окрузі Жолківскім. // Книжочка місійна, 1895. – Ч. 2, С. 10 – 16.