1998 р. Жовківщина

с. Мацошин (давніше Мачишин). (УПЦ КП + УГКЦ)

Церква Положення пояса пр. богородиці.

Вперше церква згадується в документах 1515 р. Ерекційний акт парафії походить з 1665 р. від Яна з Собєшина Собєського. Перша церква стояла посеред села. Коли вона згоріла, то збудовано церкву на горбі за селом, поряд з цвинтарем. Попередня церква Втечі до Єгипту пр. богородиці, збудована з соснових і дубових брусів, була тризрубною, увінчаною над навою банею на восьмерику. Вона первісно постала у Львові у 1646 р. для жіночого василіанського монастиря і розташовувалася навпроти П’ятницької церкви під Високим Замком. В селі стояла каплиця св. Анни, збудована о. Прокопом Ступницьким з дозволу єпископа Льва Шептицького у 1759 р.

На її місці, після занепаду старої церкви, у 1884-1886 роках старанням о. Івана Пелеха та о. Олександра Саноцького збудовано нову муровану споруду, ймовірно, за проектом Сильвестра Гавришкевича. Церква розписана у 1895 р. Корнилом Устияновичем. Ним же мальований чотириярусний різьблений золочений іконостас.

Розташована на високому горбі з північного краю села. На захід від неї простягається сільський цвинтар. Церква хрещата, одноверха. До квадрата нави по сторонах прилягають рівноширокі прямокутні бабинець, бокові рамена і вівтар з двома захристіями. На середхресті на високому світловому восьмибічному барабані здіймається шоломова баня зі сліпим ліхтарем і маківкою. Бокові рамена хреста дводільні, криті низькими двосхилими дахами. Кути рамен на краях кожного рівня підкреслені восьмериковими пілонами, увінчаними хрестами. Тиньковані стіни завершені аркатурним пояском. Пілони і наріжні лопатки об’ємів рустовані. На причілку вівтаря написана дата побудови храму: “1886”.

На схід від церкви розташована мурована, квадратова в плані двоярусна дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом.