Церква Покрови

Церква Покрови

Макарьово. Церква Покрови пр. богородиці, 1881 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 145.

Макарьово Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1881. (УТКЦ)

Це одна з найдавніших парохій, яку згадують у XIV ст. як власність князя Федора Корятовича. Пізніше село належало родичам Корятовича – родинам Долгої та Госумезеї і під час їхнього хазяйнування було досить заможним і мало аж дві церкви: руську дерев’яну з двором і кладовищем і римо-католицьку. У 1748 р. церква була філією Барсова, а в 1750-х роках – знову самостійною парохією. Тоді церква згоріла, але в 1755 р. і церкву і фару відбудували. У 1778 р. філії з дерев’яними церквами були в Барбові і Пістрялові. У 1797 р. згадують дерев’яну церкву на кам’яному фундаменті. Теперішню типову муровану церкву збудували за священика о. Івана Лавришина, а під фару віддали будівлю колишньої корчми. Біля церкви стоїть кам’яний хрест 1904 p., цікавий тим, що на ньому збереглося ім’я майстра – Василя Погоріляка з Вишнього Шарду. Парохіяльні книги велися з 1813 р. Старий іконостас вдало оновлено. Люстру купив у 1935 році Михайло Плеша.

Біля церкви стоїть типова дерев’яна каркасна дзвіниця з трьома дзвонами. Великий дзвін з 1922 р. та менший – з 1923 вилиті Ф. Еґрі. Цікавим є найменший дзвін, відлитий у Пряшеві в 1791 р. за священика Івана Чопея.

Місцевий парох Андрій Шереґі був арештований і помер за невідомих обставин у ужгородській тюрмі в 1950 р.

З 1992 р. церква знову греко-католицька. Парохом служить о. Томаш Грабар.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 145.