Храм із некрополем (2)

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Храм із некрополем на мисі Манганар, раннє-пізнє середньовіччя Розташовується на південно-західній окраїні с. Малоріченське (колишн. Кучук-Узень, Мікропотам), на правому березі р. Кучук-Узень (Мікропотам), за 250 м від її гирла, на мисі Манганар (Балик-Тутан-Хая), на висоті 15-20 м над рівнем моря, на території колишн. дачі Кригера. Розкопки не проводилися. Виявлений у 2002 р. розвідувальним загоном (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської археологічної експедиції [Тесленко, Лисенко, 2003а, с. 10-11; 2003б, с. 272].

Руїни храму знаходяться на природному скелястому майданчику (15х25 м). Розмір ділянки культурних відкладень – 10х15 м. Простежена (на 3 м) поздовжня стіна будівлі (цілість – не менше 0,25 м). Споруда була орієнтована за лінією півд. зах. – півн. сх. (азимут близько 60о), складена з місцевого каменю із застосуванням архітектурних деталей з вапняного туфу на тиньку.

З розповідей місцевих жителів під час закладання невеликого лісопарку, що примикає до об’єкта з півночі, та при благоустрої території винзаводу, що розташовується з тієї ж сторони, неодноразово знаходили та руйнували плитові могили. Певно, ці поховальні споруди належать до середньовічного некрополя, який перебував біля храму. Межі давнього цвинтаря не виразні.

Об’єкт частково порушений під час будівельних робіт XIX-XX ст. Серед знахідок – уламки дахової черепиці (керамід), піфосів, кухонного і посуду для їдальні (в т.ч. поливного). За артефактами пам’ятник попередньо датується VIII-X – XIII-XV ст.

Матеріали розвідок зберігаються в Кримської філії Інституту археології НАНУ.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Отчет о разведках на территории Алуштинского горсовета в 2002 г. – Симферополь. – 2003 г. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – № 750. – Папка № 1167.

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на Южном берегу Крыма в 2002 г. // Археологічні відкриття в Україні 2001–2002 рр. – К., 2003. – С. 270-273.