Могила Компанєйця Ф.Г.

Ольга Аленич

Могила Компанєйця Ф.Г., 1976 (іст.). На кладовищі, справа від центрального входу.

Компанєєць Федір Григорович (03.08.1918, с. Мефодівка – 24.11.1976, там же) – Герой Радянського Союзу (24.03.1945).

Народився у сім’ї робітника. Працював у колгоспі. У Червоній армії з 1939. Учасник Другої світової війни з червня 1941. Служив у військах Північного військово-морського флоту. Командир відділення роти автоматників 253-го стрілецького полку 45-ї стрілецької дивізії 14-ї армії, старший лейтенант Ф.Компанєєць відзначився 25.10.44 у боях за порт Кіркенес, коли його відділення під сильним вогнем противника форсувало затоку БекФьорд. Автоматники захопили плацдарм і забезпечили переправу батальйону. Під час бою відділення Ф.Компанєйця першим увірвалось в Кіркенес.

Після війни Ф.Компанєєць працював у колгоспі фельдшером, головою колгоспу. Нагороджений орденом Леніна, медалями.

У 1976 на могилі встановлено пам’ятник /1,83 м/ з чорного граніту та покладено надгробну плиту /2,4 м/ з меморіальним написом.

[Гриченко И. Т. Подвиг : Документальные очерки о Героях Советского Союза / И. Т. Гриченко, Н. М. Головин. – X., 1975. – С. 156-157; Герои Советского Союза : Краткий биографический словарь. В 2-х т. – М., 1987. – Т. 1. – С. 709.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1127.