Південний та північний корпуси келій симетрично прибудовані в 1606-1610 рр. до північного та південного фасадів Троїцької церкви. Кожен корпус – цегляна, прямокутна в плані, витягнута по осі південь – північ двоповерхова будівля з глибоким підвалом. Роги торців обох корпусів підсилені циліндричними триярусними баштами, перекритими сферичними склепіннями й увінчаними високими конічними дахами. Бійниці башт у вигляді перевернутої замкової щілини, прорізаної в кам’яному блоці, уможливлювали обстріл монастирського подвір’я.

Риси архітектури Ренесансу, притаманні всім спорудам ансамблю, особливо яскраво відображені в опорядженні будинків келій, зокрема їхніх західних фасадів. Основним акцентом є кам’яні різьблені портали аркових входів. Великі прямокутні вікна нижнього, парадного поверху увінчані трикутними та лучковими сандриками на кам’яних консолях, менші вікна 2-го, жилого поверху оздоблені такими ж сандриками та рустованим кам’яним обрамленням.

Характерними для ренесансної архітектури були й конструкції первісного зубчастого даху. На кожному корпусі він складався з чотирьох однакових невеликих двосхилих дахів та з двох односхилих, притулених один до одного поздовжніми сторонами. Гребені дахів були перпендикулярні до поздовжньої осі корпусів.

Рисами ренесансного мистецтва позначено й інтер’єри корпусів келій. Особливо гарно виглядають зірчасті склепіння приміщень колишньої бібліотеки та трапезної на 1-му поверсі,

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 206.