1986 р. Паспортна інформація

Античне поселення

Пам’ятка археології

IV – III ст. до н.е.; I ст. до н.е. – IІ ст. н.е.

Розміщення:

Миколаївська обл., м. Миколаїв, Центральний район, завод ім. 61 комунара, у 150 м на південний схід від будинку Адміралтійства.

Загальний опис:

Поселення знаходиться на плато лівого берега річки Інгул при злитті її з Південним Бугом. Поселення в плані мало форму квадрату. У стародавні часи з усіх сторін було оточене глибокими яругами. Площа поселення 1 га. Потужність культурного шару 0,8-1 м.

Основні знахідки: керамічні труби водопроводу, амфорний бій, фрагменти чорнолакової кераміки, ліпна та гончарна кераміка, риболовні грузила, кістки та вироби з них.

Історична довідка:

Поселення засноване на початку IV ст. до н.е. ольвіополітами як прикордонний торгово-перевалювальний пункт, аналогічний по функціям поселенню на острові Березань. Поселення мало урбанізований характер, про що свідчить знахідки труб водопроводу еліністичного часу, вперше знайденого у Нижньому Побужжі за межами Ольвії. Зважаючи на незначні площі пам’ятки можна припустити, що населення його було невеликим та могло включати лише невеликий військовий гарнізон, та митну адміністрацію. Остаточна дата гибелі поселення зважаючи на знахідки – ІІ ст. н.е.

Відкрито у 1984 р. співробітниками сектору охорони пам’яток археології Миколаївського краєзнавчого музею.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Миколаївської обласної Ради народних депутатів № 216 від 9 серпня 1988 р.

Охоронний № : 2983

Основна бібліографія, архівні дані:

Снитко И.О. Новый античный памятник в Нижнем Побужье // Тезисы докладов семинара “Проблемы исследования Ольвии”.- Парутино, 1985 г.

Ілюстративні матеріали:

План розташування античного поселення.